Ce este scrapbooking?

Scrapbooking este arta de a realiza compoziţii originale, mai exact albume şi pagini în acest stil, utilizând fotografiile personale şi materiale decorative. Acesta este un hobby foarte răspândit în multe ţări ale lumii, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, Polonia.

În linii generale, structura unei astfel de pagini este următoarea:

  • pozele;
  • o scurtă descriere a acestora (journaling);
  • denumirea paginii;
  • multă inspiraţie şi imaginaţie.

 

Principala menire a lucrărilor în stil scrapbooking este de a imortaliza cele mai frumoase momente, şi de a reda nu doar o simplă imagine, ci şi amintiri şi emoţii plăcute!
Fiecărei întâmplări importante din viaţa noastră îi putem dedica un album frumos şi original, care cu siguranţă nu va lăsa pe nimeni indiferent!
Formatul albumelor poate fi divers: de la 10x10 cm până la 30x30 cm, însă totul depinde doar de dorinţa şi imaginaţia creatorului. Sunt de asemenea răspândite albume de diverse forme originale: castele, inimi, cercuri etc.

 

Stiluri

În arta scrapbooking-ului există mai multe stiluri. Principalele sunt:

  1. Vintage (se utilizează elemente decorative cu efect vintage, adică "învechite". Sunt caracteristice hârtia cu margini tonate şi uneori uşor rupte, panglici, etc)
  2. Shabby-chic (aceleaşi elemente "învechite", iar culorile ce predomină sunt cele pastelate.)
  3. Heritage (se utilizează pentru decorarea şi punerea în evidenţă a pozelor vechi.)
  4. European style (modest şi fără prea multe decoraţii.)
  5. American style (un stil clasic, în care este caracteristică utilizarea din plin a elementelor decorative.)
  6. Clean and simple (puţine decoraţii, linii drepte, destul de mult spaţiu liber.)

Materiale

În realizarea albumelor în stil scrapbooking se acordă o atenţie deosebită materialelor. Ele nu trebuie să conţină substanţe nocive şi dăunătoare pentru poze. De aceea materialele autentice şi "corecte" au pe ambalaj nota "acid free" ceea ce înseamnă că în componenţa lor nu există substanţe acide, care în timp pot să aducă unele daune fotografiilor.
Pe o pagină scrap îşi găsesc locul pozele cele mai dragi, şi elemente decorative, printre care: hârtie specială pentru scrapbooking, flori artificiale, paiete, mărgeluşe, brads, panglici, ştampile speciale, etc. Ele pot fi procurate din magazine specializate, cele mai răspândite fiind internet-magazinele.

 

Variaţii ale scrabooking-ului:

Această noţiune include în sine nu doar albume, ci şi alte tipuri de lucrări: felicitări handmade, rame foto, calendare, cutiuţe decorate în acelaşi stil şi multe alte obiecte de acest fel.

 

Autor: Victoria Eftodii (Creativika)

Pentru www.ActivitatiCopii.ro

Despre felicitările handmade

Cu siguranţă cunoaşteţi cu toţii felicitările pe care le oferim celor dragi cu ocazia diferitor sărbători: zile de naştere, Crăciun şi Anul Nou, Paşte, aniversarea nunţilor şi multe altele.
Însă felicitările obişnuite, cumpărate de la magazinele tradiţionale sunt oarecum simple şi seamănă foarte mult unele cu altele.
O alegere originală sunt felicitările care sunt realizate în totalitate manual. Ele pot fi considerate variaţii ale scrapbooking-ului, din motiv că au multe lucruri în comun: stilurile, materialele utilizate ş.a.

 

Peste hotare, destul de mulţi oameni se ocupă cu realizarea lor. Pe internet există o întreagă comunitate de oameni talentaţi, care comunică activ unii cu alţii, oferă sfaturi, fac schimb de experienţă, învaţă multe unii de la alţii.

 

Materiale

În realizarea felicitărilor handmade se folosesc diferite materiale, cum ar fi:

  • hârtie pentru scrapbooking;
  • ştampile şi cerneală specială pentru ele;
  • panglici;
  • diverse mărgele, brads, eyelets;
  • flori artificiale;
  • imagini decupate sau tipărite şi multe altele.

Cel mai important este ca autorul să aibă imaginaţie bogată, plăcere şi neapărat bună dispoziţie atunci când creează ceva.

 

Autor: Victoria Eftodii (Creativika)

Pentru www.ActivitatiCopii.ro